Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Rumænien.

Senest opdateret 15-01-2021 kl 14.07
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledninger

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Rumænien for at minimere risikoen for smittespredning med nye COVID-19 varianter. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Læs rejsevejledningen for Rumænien.

Information om konkrete restriktioner i Rumænien opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye større restriktioner i Rumænien, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Rumænien. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Hvis du kommer hjem til Danmark fra en rejse, opfordres du til at tage en kviktest umiddelbart ved ankomst til Danmark. Der er gratis kviktestfaciliteter stillet til rådighed ved indrejse. Børn under 12 år er undtaget denne opfordring.

Samtidigt opfordres alle indrejsende kraftigt til at selvisolere sig i 10 dage, som kan afbrydes af at negativt svar på en PCR-test, som er foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse. 

Rejsende skal følge myndighedernes anbefalinger ift. smitteforebyggende adfærd. Dvs. at bruge mundbind i offentlig transport samt følge anbefalinger om afstand samt hygiejne mv.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Læs om rejserestriktioner og lokale restriktioner nedenfor.

Indrejserestriktioner for erhvervsrejsende

Rumænien har indført indrejserestriktioner for rejsende fra Danmark. Rejsende skal i karantæne 14 dage. Erhvervsrejsende kan dog undtages fra karantæne hvis man repræsenterer en udenlandsk virksomhed med repræsentation i Rumænien og kan dokumentere erhvervsformålet med rejsen eller hvis man indrejser for at installere/vedligeholde teknisk udstyr/infrastruktur. Undtagelsen gælder ikke hvis man som dansker repræsenterer en rumænsk virksomhed.

Herudover kan erhvervsrejsende som alle andre undtages fra karantæne hvis man opholder sig i Rumænien i mindre end 72 timer og kan fremvise en negativ COVID-test, som er maksimum 48 timer gammel eller hvis man er testet positive for COVID senest 90 dage inden indrejsen til Rumænien og kan fremvise det med en dokument herfor, som er mindst 14 dage gammel.

Det kan indføres ændringer i restriktioner og undtagelser med kort varsel. Man bør derfor holde sig opdateret på vores hjemmeside.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserrestriktioner

Danskere og EU-borgere kan rejse ind i Rumænien. Der er dog indført 14 dages obligatorisk selvisolation (med nogle undtagelser som beskrevet nedenfor).

Der er indført indrejseforbud for borgere fra lande uden for EU, dog med undtagelse af visse grupper, herunder blandt andet familiemedlemmer til EU-borgere bosat i Rumænien.

Rumæniens landegrænser er ikke lukkede. Men nogle specifikke grænseovergange kan være det. Her kan du se en oversigt over åbne og lukkede grænseovergange. Vær dog opmærksom på, at muligheden for at krydse landegrænser også er afhængig af nabolande.

Der kan være screening for symptomer på COVID-19 ved indrejse, herunder temperaturmåling.

Karantæneregler

Der er indført krav om 14 dages hjemmeisolation eller karantæne for indrejsende fra Danmark. Der gælder dog nogle undtagelser fra karantænekravet. 

Hvis man skal opholde sig i Rumænien i mindre end 72 timer og kan fremvise en negativ COVID-test, som er maksimum 48 timer gammel, kan man indrejse uden karantæne. Skal man opholde sig i Rumænien i mere end 72 timer, skal man gå i karantæne i 14 dage. Man kan dog vælge at tage en test på 8. dagen. Er den negativ og har man ingen symptomer, kan man forlade karantænen på 10. dagen. Kravet om karantæne gælder tillige ikke, hvis man senest 90 dage inden indrejse til Rumænien er testet positive for SARS-CoV2. Der vil skulle fremlægges dokument herfor.


Dertil gælder undtagelser fra karantæne for visse kategorier af rejsende. Herunder kan erhvervsrejsende undtages, hvis de repræsenterer en udenlandsk virksomhed med repræsentation i Rumænien og kan dokumentere erhvervsformålet med rejsen. Undtagelsen gælder ikke hvis man som dansker represænterer en rumænsk virksomhed. Man kan desuden udtages fra karantæne, hvis man indrejser for at installere/vedligeholde teknisk udstyr/infrastruktur.

 

Personer underlagt karantæne/selvisolation monitoreres af rumænske myndigheder, og det kan have retlige konsekvenser at bryde en pålagt karantæne.  

Den rumænske regering anbefaler desuden selvisolation i 14 dage, såfremt man har mistanke om eller viser tegn på at være smittet. Det er efter rumænsk lov strafbart at sprede smitsomme sygdomme.

Listen over lande, der er underlagt kravet om hjemmeisolation, opdateres jævnligt. Eventuelle ændringer med betydning for Danmark vil blive meddelt på denne side.

Interne rejserestriktioner

Der er indført lokale karantæner i mindre områder og landsbyer med mange smittede. Desuden er Sibiu, Constanta og Alba Iulia i karantæne. I karantæneområder er det kun muligt at indrejse med et særligt formål, såsom erhvervformål.  

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse i transit gennem Rumænien.

Vær opmærksom på, at nogle EU-lande, herunder Ungarn, Grækenland og Østrig, har indført indrejserestriktioner for rejsende fra Rumænien. Det gælder også danske rejsende. Du bør derfor tjekke dine muligheder for transit hos de danske ambassader i de lande, du planlægger at rejse igennem. 

 

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Der er indført udgangsforbud mellem kl. 23.00 og 05.00. Man må i dette tidsrum kun forlade hjemmet af følgende grunde:

- Arbejdsmæssige formål
- Behov for lægehjælp
- Hvis man er på en længere rejse/transit, som overlapper med tidsrummet for udgangsforbuddet
- Andre uopsættelige formål, som f.eks. et dødsfald i familien eller med formål at ledsage et barn eller en ældre.

Ovenstående formål skal kunne dokumenteres med en erklæring, som kan udfyldes elektronisk her (kun tilgængelig på rumænsk). Man skal kunne fremvise erklæringen med underskrift på print. Man kan med fordel medbringe yderligere dokumentation, såsom billet til videre rejse eller dokumentation for ansættelsesforhold.

Forsamlingsforbud

Der er indført forsamlingsforbud i Rumænien. Det er ikke tilladt at samles mere end seks personer på f.eks. gader, pladser eller i parker, med mindre I er fra samme husstand (der kan dog arrangeres aktiviteter med flere deltagere under visse betingelser). Der anbefales at holde en afstand på 2 meter i det offentlige rum.

Private begivenheder og fejringer er ikke tilladte.

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind i Rumænien (påbuddet gælder ikke for børn på 5 år eller derunder), når man befinder sig i alle indendørs eller udendørs offentlige rum.

Du kan få en bøde på mellem 1000-5000 RON (svarende til ca. 1550-7700 DKK), hvis man ikke bærer mundbind på offentlige områder. 

Nedlukning

- Universiteter, skoler, børnehaver er lukkede.

- Teatre, biografer, koncertsale, museer er åbne med begrænset kapacitet eller, som i nogle større byer, herunder Bukarest, helt lukkede.

- Der kan være lukket for indendørsservering på restauranter, cafeer og barer i områder med mange smittede. Herunder er der lukket for indendørsservering i Bukarest. Restauranter og cafeer lukker kl. 21.00.

- Der kan være screening for symptomer på COVID-19 ved indgangen til bl.a. butikker og offentlig transport.

- Butikker (med undtagelse af apoteker og tankstationer) er lukkede mellem 21.00 og 05.00.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte dit rejse- og/eller forsikringsselskab.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Hvis du rejser i Rumænien og har mistanke om, at du er smittet med coronavirus/covid-19, skal du kontakte 112. Hvis du er fastboende, skal du kontakte egen læge.
 
Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne eller tage andre forholdsregler, bør du følge deres anvisninger. Du bør også samarbejde med de lokale myndigheder om kontaktopsporing, hvis det bliver relevant.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Rumænien

Der er forskellige rejsemuligheder fra Rumænien til Danmark.

Der flyves fortsat direkte på følgende ruter:

- Bukarest - København med Wizz Air søndag.
- Bukarest - Billund med Wizz Air lørdag.

Der flyves desuden fra Bukarest til Malmø med Wizz Air torsdag og søndag.

Læs mere hos Wizz Air.

Vi kan ikke garantere, at der er plads på flyet.

Vær opmærksom på, at nogle EU-lande, herunder Ungarn og Østrig, har indført indrejserestriktioner for rejsende fra Rumænien. Det gælder også danske rejsende. Du bør derfor tjekke dine muligheder for transit hos de danske ambassader i de lande, du planlægger at rejse igennem. 

Togforbindelser mellem rumænske byer kan være aflyste. Se mere her. Indenrigsflyvninger kan også være aflyste.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Indrejse i Danmark

Indrejse i Danmark
Med de nye skærpede indrejserestriktioner nægtes udlændinge med bopæl i udlandet som udgangspunkt indrejse i Danmark. Det betyder, at man skal have et anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark samt skal kunne fremvise en negativ COVID-19-test.

Der er endvidere indført et generelt flyveforbud mod transport af passagerer, herunder danske statsborgere, der ikke kan fremvise en negativ COVID-19-test taget inden for 24 timer før afgang. Forbuddet gælder flyvninger fra hele verden til alle danske lufthavne. Børn til og med 12 år er undtaget for testkravet, men opfordres til at blive testet. Læs mere: www.coronasmitte.dk 

Du kan få et overblik over testmulighederne i større transitlufthavne her.

Læs mere om reglerne for indrejse i Danmark hos Politiet.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. 

 

Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark (+45 7020 6044).

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Mere information

Lokal information er udelukkende tilgængelig på rumænsk.

- Sundhedsministeriet.
- Det Nationale Institut for Folkesundhed.

De rumænske myndigheder udsender løbende information til borgerne her og her.

Du kan med fordel hente den gratis app "DSU" fra de rumænske beredskabsmyndigheder (Departamentul pentru situatii de urgenta).  

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye større restriktioner i Rumænien, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

HENT APP’EN REJSEKLAR

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.