Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Rumænien.

Senest opdateret 16-04-2021 kl 11:00
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledninger

Udenrigsministeriets rejsevejledninger indeholder gode råd og nyttige oplysninger for bestemte lande, primært rettet mod turistrejsende fra Danmark.

Læs rejsevejledningen for Rumænien.

Information om konkrete restriktioner i Rumænien opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Rumænien, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriets rejsevejledninger indeholder gode råd og nyttige oplysninger for bestemte lande, primært rettet mod turistrejsende fra Danmark.

Læs rejsevejledningen for Rumænien.

Information om konkrete restriktioner i Rumænien opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Indrejserestriktioner for erhvervsrejsende

Rumænien har ophævet gældende indrejserestriktioner for rejsende fra Danmark. 

Det kan indføres ændringer i restriktioner og undtagelser med kort varsel. Man bør derfor holde sig opdateret på vores hjemmeside.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserrestriktioner

Danskere kan rejse ind i Rumænien uden restriktioner.

Der er indført indrejserestriktioner for borgere fra nogle lande i EU samt indrejseforbud for en række lande uden for EU, dog med undtagelse af visse grupper, herunder blandt andet familiemedlemmer til EU-borgere bosat i Rumænien.

Rumæniens landegrænser er ikke lukkede. Men nogle specifikke grænseovergange kan være det. Her kan du se en oversigt over åbne og lukkede grænseovergange. Vær dog opmærksom på, at muligheden for at krydse landegrænser også er afhængig af nabolande.

Der kan være screening for symptomer på COVID-19 ved indrejse, herunder temperaturmåling.

Det danske coronapas for COVID-19 vaccination

Læs mere om coronapasset her.

Karantæne- og testregler

Rumænien har ophævet  krav om 14 dages hjemmeisolation eller karantæne for indrejsende fra Danmark. Personer, der indrejser og udviser symptomer på COVID-19, vil dog fortsat skulle lade sig teste og være i karantæne, såfremt testen er positiv. 

Personer underlagt karantæne eller selv-isolation overvåges af rumænske myndigheder, og det kan have retlige konsekvenser at bryde en pålagt karantæne.

Den rumænske regering anbefaler desuden selv-isolation i 14 dage, såfremt man har mistanke om eller viser tegn på at være smittet. Det er efter rumænsk lov strafbart at sprede smitsomme sygdomme.

Listen over lande, der er underlagt kravet om hjemmeisolation, opdateres jævnligt. Eventuelle ændringer med betydning for Danmark vil blive meddelt på denne side.

Interne rejserestriktioner

Der er indført lokale karantæner i mindre områder og landsbyer med mange smittede. I karantæneområder er det kun muligt at indrejse med et særligt formål, såsom erhvervformål.  

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse i transit gennem Rumænien.

Vær opmærksom på, at nogle EU-lande, herunder Ungarn, Grækenland og Østrig, har indført indrejserestriktioner for rejsende fra Rumænien. Det gælder også danske rejsende. Du bør derfor tjekke dine muligheder for transit hos de danske ambassader i de lande, du planlægger at rejse igennem. 

 

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Der er indført udgangsforbud mellem kl. 20.00 og 05.00. Man må i dette tidsrum kun forlade hjemmet af følgende grunde:

- Arbejdsmæssige formål
- Behov for lægehjælp
- Hvis man er på en længere rejse/transit, som overlapper med tidsrummet for udgangsforbuddet
- Andre uopsættelige formål, som f.eks. et dødsfald i familien eller med formål at ledsage et barn eller en ældre.

Ovenstående formål skal kunne dokumenteres med en erklæring, som kan udfyldes elektronisk her (kun tilgængelig på rumænsk). Man skal kunne fremvise erklæringen med underskrift på print. Man kan med fordel medbringe yderligere dokumentation, såsom billet til videre rejse eller dokumentation for ansættelsesforhold.

Forsamlingsforbud

Der er indført forsamlingsforbud i Rumænien. Det er ikke tilladt at samles mere end seks personer på f.eks. gader, pladser eller i parker, med mindre I er fra samme husstand (der kan dog arrangeres aktiviteter med flere deltagere under visse betingelser). Der anbefales at holde en afstand på 2 meter i det offentlige rum.

Private begivenheder og fejringer er ikke tilladte.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte dit rejse- og/eller forsikringsselskab.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Hvis du rejser i Rumænien og har mistanke om, at du er smittet med coronavirus/covid-19, skal du kontakte 112. Hvis du er fastboende, skal du kontakte egen læge.
 
Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne eller tage andre forholdsregler, bør du følge deres anvisninger. Du bør også samarbejde med de lokale myndigheder om kontaktopsporing, hvis det bliver relevant.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Rumænien

Der er forskellige rejsemuligheder fra Rumænien til Danmark.

Der flyves fortsat direkte på følgende ruter:

- Bukarest - København med Wizz Air søndag.
- Bukarest - Billund med Wizz Air lørdag.

Der flyves desuden fra Bukarest til Malmø med Wizz Air torsdag og søndag.

Læs mere hos Wizz Air.

Vi kan ikke garantere, at der er plads på flyet.

Vær opmærksom på, at nogle EU-lande, herunder Ungarn og Østrig, har indført indrejserestriktioner for rejsende fra Rumænien. Det gælder også danske rejsende. Du bør derfor tjekke dine muligheder for transit hos de danske ambassader i de lande, du planlægger at rejse igennem. 

OBS: Det er nu muligt at blive testet for Covid19 i lufthavnen i Bukarest, læs mere her

Togforbindelser mellem rumænske byer kan være aflyste. Se mere her. Indenrigsflyvninger kan også være aflyste.

Indrejse i Danmark

coronasmitte.dk kan du læse om krav ved indrejse i Danmark. 

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiet. Du kan finde kontaktoplysninger og åbningstider på coronasmitte.dk.

Udenrigsministeriet kan ikke svare på sundhedsfaglige spørgsmål om coronavirus/COVID-19, vaccination eller test. Sådanne spørgsmål skal stilles til den myndighedsfælles hotline. Du kan finde kontaktoplysninger og åbningstider på coronasmitte.dk.

Mere information

Lokal information er udelukkende tilgængelig på rumænsk.

- Sundhedsministeriet.
- Det Nationale Institut for Folkesundhed.

De rumænske myndigheder udsender løbende information til borgerne her og her.

Du kan med fordel hente den gratis app "DSU" fra de rumænske beredskabsmyndigheder (Departamentul pentru situatii de urgenta).  

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye større restriktioner i Rumænien, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

HENT APP’EN REJSEKLAR

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.