Spring til indhold

Praktiske rejseråd for Rumænien

Rumænien er et smukt land med mange spændende rejsemål. Hotel- og restaurantstandarden er blevet betydeligt forbedret i de senere år. Derimod er vejene gennemgående i dårlig stand.

Der er visumfri indrejse for alle EU-landenes statsborgere i op til 90 dage. Passet skal være gyldigt under opholdets varighed. Strækker opholdet sig ud over 90 dage, skal man henvende sig hos

Romanian Immigration Office
Str. Nicolae Iorga 29 (ved Piata Romana)
Sektor 1, Bukarest
Tlf. (0040) 21 212 80 06

og søge om forlængelse. 
Der kan gives bøde, hvis man opholder sig udover perioden.

Det er tilladt at medbringe kontanter svarende til max. 10.000 EUR; beløb herudover skal deklareres ved indrejse. Kreditkort anvendes i større byer og på turiststeder findes der kort-automater. Ellers tilrådes det at medbringe kontanter (US dollars eller EURO), som kan veksles i de mange officielle vekselkontorer. Det er forbudt at veksle penge på gaden.

Møntfoden er Leu (pl. Lei). 

 

Sundhed:

Der kræves ingen specielle vaccinationer. Der findes gode læger, men standarden på offentlige hospitaler ligger under den danske. Der er ingen private hospitaler, men udmærkede private klinikker. Ved alvorlig sygdom tilrådes hjemrejse for behandling. Det frarådes at drikke vand fra hanen, køb mineral vand.

Sikkerhed:

 

Som turist bør man altid passe på sine ejendele, specielt ved banegårde, lufthavne, hoteller og hvor der færdes mange mennesker. Det anbefales at opbevare personlige dokumenter og værdigenstande i hotellets boks. Der er rapporteret om tilfælde, hvor falske politifolk (i civilt tøj) stopper biler og turister under et eller andet påskud. Turister bør nægte at give dem personlige dokumenter, men i stedet tilbyde at tage med til nærmeste politistation. - Der er fortsat problemer med  løse gadehunde, som specielt om vinteren kan være aggressive. Skulle uheldet være ude og man bliver bidt, anbefales det at kontakte Antirabic Center, Colentina Hospital, Soseauna Stefan Cel Mare no. 1921 i Bukarest.

Art. 200 i den rumænske straffelovgivning er ophævet, så homoseksualitet mellem voksne er ikke længere strafbar.
De rumænske myndigheder betragter alle overtrædelser vedr. euforiserede stoffer og sex med mindreårige (under 18 år) med stor alvor.

Der er direkte flyforbindelse mellem København og Bukarest.

 

Trafik:

 

Rumænien er et transitland, og trafikken er tæt. Mange rumænere kører aggressivt og uberegneligt. Vejene er generelt dårlige med mange huller. Fartgrænserne er i byområder 50 km/t , på landeveje 90 km/t og på motorveje 130 km/t. Der er en promillegrænse på 0,0. Det frarådes at køre om natten på grund af vejenes tilstand, manglende afmærkning af vejarbejde og langsomme hestevogne uden lys.
Grønt forsikringskort er påkrævet. Er man involveret i et trafikuheld, kan man få et udrejsestempel i sit pas (C-stamp), og først når politiet har afsluttet undersøgelserne, kan retten ophæve udrejseforbudet ved et såkaldt stempel ”L”.

 

Kørekort:

Opmærksomheden henledes på, at såfremt man som bilist er involveret i et trafikuheld i Rumænien, skal det meldes (af begge involverede parter) til det lokale politi inden for 24 timer, efter at uheldet er sket. Underrettes politiet ikke inden for den angivne tidsfrist, inddrager politiet kørekortet og frakender bilisten retten til at køre bil i min. 1 mdr.     (Politiet kan på baggrund af den ene involverede parts oplysninger, f.eks. om bilnummerplader, kunne finde frem til den anden involverede part).

 

Bøder:

Betales en trafikbøde inden for 48 timer (regnet på arbejdsdage) efter idømmelse af bøden, opkræves kun halvdelen af bødebeløbet.
Fra 1. januar 2005 indførte Rumænien en vejafgift, den såkaldte ”rovinieta”. For biler registreret i Rumænien betales afgiften pr. år. Afgiftens størrelse afhænger af bilens kategori og udstødning (Non-Euro, Euro I, Euro II og +).

For udenlandske biler kan afgiften betales for 7 dage (3-5 Euro) eller 30 dage (6-8 Euro) et år (ca. 28 Euro). Beløbet afhænger af typen af bil.

Afgiften kan betales ved grænsen eller ved MOL og Petrom benzinstationer, ved CEC enheder, postkontorer og Cora Supermarkeder. Husk at gemme kvitteringer. Afgiften skal betales inden udrejse fra Rumænien, da der ellers vil blive afkrævet en bøde på 450 RON.
Der findes blyfri benzin ved alle store benzintanke.

Klima:

Sommer: tørt og varmt (35 C), vinter: hård og med megen sne. Der er seismisk aktivitet, men ingen alvorlige jordskælv de seneste 30 år.

Royal Danish Embassy
Str. Dr. Burghelea nr. 3
024031 Bukarest

Tlf. +40 (21) 300 08 00
Fax +40 (21) 312 0358 
buhamb@um.dk