Rejse- og Sygeforsikring
Det kan koste dig en million
At rejse er at leve, men at rejse uden forsikring er en rigtig dårlig idé. Har du glemt eller fravalgt rejseforsikringen, står du selv med det økonomiske ansvar, hvis det går galt i udlandet. Og selv mindre alvorlige skader såsom et brækket ben eller en mindre alvorlig sygdom kan let løbe op i titusindvis af kroner. Det er ikke ualmindeligt, at en sygeseng på et hospital koster over 5000 kroner om dagen. Komplicerede skader eller sygdomme såsom en hjerneblødning på et fjernt rejsemål kan inklusiv hjemtransport med ambulancefly koste dig en million kroner, hvis du ikke har forsikringen i orden.
Har du tjekket din rejseforsikring i dag?
Inden du rejser til udlandet, skal du derfor altid undersøge, om du i tilstrækkelig grad er dækket af den offentlige rejsesygesikring eller en privat forsikring. Du skal især være opmærksom på:
· rejsemål (europæiske eller andre lande)
· rejsens længde (vær sikker på dækning under hele rejsens varighed)
· rejsens art (ferie/studier/forretning)
· rejseaktiviteter (vær sikker på dækning i forbindelse med alle planlagte aktiviteter, herunder risikable sportsgrene)
· konstaterede sygdomme
Du bør altid sørge for at være forsikret, når du rejser i udlandet, så du er sikker på at få dækket udgifter i forbindelse med sygdom, tilskadekomst, dødsfald og evt. hjemtransport til Danmark.
Det gule sygesikringsbevis
Fra 1. august 2014 dækker dit gule sundhedskort ikke længere som rejsesygesikring uden for Danmark, Færøerne og Grønland. Hvis uheldet er ude på rejser i EU, EØS (Norge, Island, Liechtenstein) eller Schweiz, skal du i stedet bruge det blå EU-sygesikringskort.
Det blå sygesikringskort (EU-sygesikringskort)
EU-sygesikringskortet giver ret til læge- og hospitalshjælp, medicin mv. på samme vilkår, som gælder for offentligt sygeforsikrede i det pågældende land. EU-sygesikringskortet dækker ikke hjemtransport.
Du kan bruge EU-sygesikringskortet ved rejser til andre EU-lande, EØS-landene (Norge, Island og Liechtenstein) og Schweiz. Rejser du til lande uden for Europa, er du ikke dækket via det blå EU-sygesikringskort.
EU-sygesikringskortet gælder ved:
· ferierejser
· forretningsrejser
· au pair-ophold
· ulønnet praktik og studieophold
Hvis man ønsker at erhverve et EU-sygesikringskort, skal man henvende sig til sin kommune, som har ansvaret for udstedelsen. For yderligere information om EU-sygesikringskortet klik her.
Kroniske lidelser
Vær opmærksom på, at en almindelig rejsesygeforsikring normalt ikke dækker behandling af kroniske lidelser, som var konstaterede før afrejsen.
Sportsulykker
En almindelig rejsesygeforsikring dækker ikke nødvendigvis egne skader ved visse sportsulykker (f.eks. dykning, riverrafting, bjergbestigning, svæveflyvning og faldskærmsudspring).
Leje af vandscooter, speedbåd og andre motoriserede søfartøjer kan medføre omfattende erstatningskrav, hvis man påfører skader på andre. Det er ikke muligt i Danmark at tegne en rejseforsikring/ tillægsforsikring med privat ansvarsdækning i forbindelse med leje af vandscooter, speedbåd eller andre motoriserede søfartøjer. Inden leje af vandscooter, speedbåd, mv., skal man derfor sikre sig, at udlejeren har en ansvarsforsikring. Har udlejeren ikke en ansvarsforsikring, skal man nøje overveje, om man er indstillet på at løbe den betydelige risiko ved ikke at være forsikret. Det kan blive meget dyrt i form af store erstatningskrav.
Behov for retshjælp i forbindelse med visse sportsulykker er ikke altid er omfattet af en almindelig rejseforsikring.
Eftersøgning og redningsaktioner
I mange lande er eftersøgninger og redningsaktioner ikke gratis. Udenrigsministeriet og de danske ambassader og konsulater kan kun lægge penge ud i sådanne tilfælde, hvis du, din bank eller andre stiller sikkerhed for dig.
Inden du bestiller en rejse, hvori der indgår risikable aktiviteter som f.eks. dykning, riverrafting, bjergbestigning og svæveflyvning bør du enten sikre dig, at rejsearrangøren eller den lokale arrangør af den pågældende aktivitet kan stille garanti for eller betale for en eventuel eftersøgnings-, rednings- eller bjærgningsaktion eller selv tegne en forsikring, der dækker disse situationer.